Márton

6 betűs férfi keresztnév

Mikor van névnapja

Eredete

A latin Martinus név rövidült, magyar alakja. Női párja Martina.

A név jelentése

Mars istenhez, merész, bátor; Marshoz tartozó, harcos, hadakozó.

Becézése

Marci, Marcika, Mártonka, Marcin

Számmisztika, névnumerológia (numerológia)


Életünket nagyban befolyásolja, hogy mi a nevünk, illetve nevünk betűiből kiszámolható rezgésszám.

A rezgésszám kiszámítását a következő módon végezhetjük el: a név betűit hozzárendeljük a lenti táblázatban megadott számhoz, majd a számokat egyesével összeadjuk.
Az eredmény számnak az egyes számjegyeit is adjuk össze egészen addig, amíg egyjegyű számot nem kapunk. Ez az egyjegyű szám lesz a rezgésszám!

A magyar neveknél az ékezetes betűket átírjuk az alapja betűre vagyis Á ból A lesz, az É ből E, Í ből I, a Ó ból Ö ből Ő O lesz és a Ú ból Ü ből Ű ből U lesz.


A betűk számértékei:

A, J, S = 1
B, K, T = 2
C, L, U = 3
D, M, V = 4
E, N, W = 5
F, O, X = 6
G, P, Y = 7
H, Q, Z = 8
I, R = 9

Márton név rezgésszáma: 4 + 1 + 0 + 9 + 2 + 6 + 5 = 27 = 2 + 7 = 9

A szám jelentése

A 9-es szám jelentése a megtestesült erő, hiszen a hármas rezgesszám erejét megháromszorozva hordja magában. A 9-es rezgésszámmal rendelkező emberek önzetlenek, önfeláldozóak, segítőkészek, filozofikus, tanítói alkat. Az emberiség sorsának jobbításán fáradoznak, saját érdekeiket képesek háttérbe szorítani. Soha nem gazdagodnak meg, mert amint hozzájutnak valamihez, azonnal szétosztják a rászorulók között.

NépszokásokEzzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebb. A hiedelem szerint ludat kell enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik.

Márton-nap a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű, gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek tartottak lakomákat, bálokat, vásárokat. Mai napig is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.

Márton napi időjérés előrejelzés: a népi hagyomány szerint, ha Márton napján esik a hó vagzis „fehér lovon érkezik“, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, hideg, havas télre számíthatunk.

A pásztorok Márton napján egy csomó vesszőt adtak ajándékba azoknak a gazdáknak, akiknek a barmai kijárnak a legelőre vagy a csordába. Ez a nyaláb vessző volt a Szent Márton vesszeje.

Eggyes helyeken azt a szokást tartották, miszerint Márton hetében sem mosni, sem száritgatni nem szabad, mert különben marhavész lesz.

Márton névnapi köszöntő
Ha tetszett az oldalunk Twitter megosztás  Elküldöm a barátomnak  Oldal nyomtatása Facebook megosztás vagy

Köszönjük!

Név szerinti keresés

Keres

Dátum szerinti keresés